Smerte er ikke bare smerte…

Omkring 25% af alle voksne i Danmark lever med kroniske smerter i større eller mindre grad. Det er da lige til at tage pusten fra de fleste.

Det er jo enormt mange, men hvorfor er det egentlig sådan?

 

Og hvad kan man gøre ved det?

 

Ofte hænger smerterne sammen med vores livsstil:

 

– kost

– motion

– sindstilstand (humør)

– søvn

– bevægemønster

– arbejdsstillinger og meget mere

 

Men hvorfor er der så rigtig mange, der føler sig så alene med deres smerter? Lidt ligesom om, der ikke er nogen, der forstår dem?

Hvorfor føler de sig isolerede/stigmatiserede/stemplede?

Og hvad sker der med deres identitet, hvis de har levet med stærke smerter i flere år?

Er de så pludselig blevet smertepatienter i stedet for individer?

 

 

JEG LEVEDE MED KRONISKE SMERTER

 

Jeg har selv levet med kroniske smerter i en årrække, og jeg følte mig meget alene. Jeg kendte ikke nogen, der var ligesom jeg. Jeg var selvfølgelig klar over, at jeg ikke var den eneste, der vågnede op med smerter hver morgen. Jeg kæmpede mig igennem endnu en dag, for så at lægge mig udmattet og smertepåvirket i sengen igen om aftenen.

 

Den følelse af – eller måske var det snarere en frygt for – at jeg aldrig skulle få det bedre, ønsker jeg ikke for nogen. Det er en smertefuld følelse, der kan tage håbet fra de fleste. Men hvis du kæmper videre – enten alene eller sammen med andre, så bliver tingene langsomt bedre.

 

 

Ja, det kræver tålmodighed.

Ja, det kræver dage, hvor du har lyst til at råbe og afreagere.

Men det skal nok blive bedre, hvis du bare ikke giver op.

 

 

DU BEHØVER IKKE FORKLARE NOGET…

 

Til hverdag hjælper jeg mange mennesker, der er i samme situation, som jeg var.

Jeg ved præcis, hvordan de har det. De behøver ikke sige så meget, jeg kan se det i deres øjne. Deres blanke øjne, hvor smilet aldrig når op.

Jeg kan se det i den måde, de bevæger sig på – ofte lidt forsigtigt og med langsomme bevægelser. Og jeg kan høre det på deres stemme, der nogle gange dirrer lidt.

Nogle virker næsten vrede over, at de har det sådan her med alle de smerter. Andre virker bare utrolig kede af det – lidt som om, de netop har mistet troen på, at det nok skal blive bedre.

 

Alle de mennesker bløder mit hjerte for. Og hver gang jeg møder et af de mennesker, er jeg præcis tilbage i mine egne følelser omkring min periode med smerter. Men så husker jeg mig selv på, at det er derfor, jeg i dag hjælper andre mennesker med at tackle deres smerter.

 

 

Og det er det hele værd.

 

 

SÅDAN FÅR DE DET BEDRE

 

Jeg lærer dem, hvad de skal gøre for ikke at sidde fast i deres situation med smerter, men faktisk kan få det bedre – også selvom de har stærke kroniske smerter.

 

Når de så kommer i klinikken igen for bare 2. eller 3. gang, er mange af dem helt forandrede. Måske er deres smerter ikke helt væk, men de stråler. De har fået liv i deres øjne, og smilet når helt derop.

De har fået en bedre ansigtskulør i stedet for den blege hudfarve, som de kom med, da jeg så dem første gang. Og de bevæger sig meget mere frit.

 

Men bedst af alt er det, at jeg kan høre på dem, at de har fået håbet og troen på en bedre fremtid tilbage.

 

 

Tusind tak, fordi jeg må hjælpe jer.

 

 

Har du brug for hjælp til dine smerter? Klik her.

 

 

 

De bedste hilsner
Kirsten
Din stress og smertebehandler hos Ro & Velvære