Klar – parat – skolestart eller?


Jeg oplever i øjeblikket en stigning i børnebehandlinger i klinikken. Det er alle sammen børn, der skal tilbage til skolen. Ens for alle disse børn er, at de ikke synes, det er særlig sjovt at skulle i skole igen.

De helt nye skolebørn synes ofte, det er spændende at skulle starte i skolen. De har selvfølgelig sommerfugle i maven. Nu er de blevet en af de store, der skal starte i skole, og det glæder de sig til.

Men for de ældre børn, er det ofte noget helt andet at skulle i skole igen, efter en god lang sommerferie.

Mange af disse børn har ikke sommerfugle i maven. De reagerer med uro, mavepine og sensitivitet over, at skulle tilbage i skolen. De sover måske heller ikke særlig godt om natten.

Forældrene til disse børn fortæller ofte, at der er lavet om på tingene i skolen. Det kan være, at børnene skal i en ny klasse, fordi den gamle er lagt sammen med en anden klasse. De har måske fået nye lærer og nyt lokale osv. Dvs. at alt det kendte pludselig er væk.

Som børnebehandler kan jeg kun hjælpe barnet, når det er på briksen – dvs. en her og nu løsning.

Det store arbejde ligger hos jer som forælder til disse børn. Det er jer, der skal handle så barnet også får det godt på længere sigt.

Det er ikke noget pjat, når jeres børn siger, det f.eks. har ondt i maven eller hovedet, det er ikke fordi, børnene bare vil drille jer.

Når et barn giver udtryk for, der er noget galt i forhold til det at skulle i skole, er det vigtigt, at i som forældre reagerer. Tag i første omgang en snak med lærerne om, hvilke bekymringer jeres barn har omkring det at skulle i skole.

Lærerne vil det bedste for jeres barn, men de er nødt til at være vidende om de udfordringer, jeres barn har, førend de kan handle på dem.

Der er flere og flere børn, der oplever skolevægring. Mange forældre gør deres ypperste for, at undgå dette. Men nogle gange har udfordringerne varet så længe, at der skal et skoleskift til. Dette skoleskift kan også være med til at forstærke skolevægringen, for så er der nye ting, barnet skal forholde sig til.

Børn helt ned i 7 års alderen bliver sygemeldt med stress. Det er en sygemelding fra skolen. Når det sker, kan det være rigtig svært for et barn at komme tilbage til skolen igen. Det stiller store krav til en familie, hvor mor og far ofte har fuldtidsarbejde.

Hvis du oplever dit barn viser tegn på skolevægring – det kan være, dit barn fortæller dig, det har daglig mavepine eller hovedpine. Så er det vigtigt, du reagerer på det. Tal med dit barn omkring de ting, barnet fortæller. Det er ikke sikkert, barnet er i stand til at fortælle, hvad det egentlige problem er fra starten, men det skal nok komme.

Det kan være en stor opgave, når du står med et barn, der ikke er glad for at komme i skole. Men det er altafgørende, at du reagerer på det.

Mine børnebehandlinger hjælper dit barn her og nu, men det, der hjælper dit barn på den lange bane, er, at du handler som forælder.

Vent ikke til i morgen, gør noget ved tingene med det samme, så problemerne ikke vokser sig for store.

Jeg vil gerne ønske dit barn en rigtig god skolestart.

Mvh Helle Basballe
Baby og børnebehandler hos Ro & Velvære