Julemanden – NEJ TAK

Julemanden – NEJ TAK

For rigtig mange børn, er julemanden forbundet med noget magisk. Det er hygge, og de venter spændt på, hvad han har med juleaften.

MEN

For nogle børn, er det ikke helt så magisk.

Tag nu mine egne to sensitive børn på 2 og 5 år. De er ikke rigtig så fascineret af julemanden. De er faktisk lidt bange for ham.

Hvad er han for en, hvorfor kommer han kun, når vi sover, bor han inde i væggen?

Rigtig mange forældre har ovenikøbet drillenisser.

Det har vi ikke hjemme hos os, kan jeg så lige fortælle. Hvis vi havde det, ville jeg have to børn gående i konstant utryghed, fordi drillenissen havde været der.

De ville ikke bryde sig om det her med, at drillenissen f.eks. havde rullet stuen ind i toiletpapir, mens vi var ude og lege.

Hvorfor ikke? – tænker du måske.

Der er to faktorer i netop det eksempel. For det første har der været nogen inde, mens vi har været ude og lege, og for det andet så stuen ikke sådan ud, som da vi efterlod den.

Nogle børn oplever tingene dybere – de såkaldte sensitive børn. Disse børn skal der passes lidt ekstra på i december måned. De er ikke minded på, at der skal foregå alt det mærkelige, de voksne har tradition for.

Så derfor har vi det faktisk ganske kedeligt hjemme hos os. Det er først nu, min pige er bare lidt interesseret i julepynt og juletræ, ellers har vi ikke haft det.

Men når vi nu tænker over det, så er det da også ganske mærkeligt, at det kun er i den her måned, vi tænder lys. Kalenderlys, adventslys og hænger alt muligt mærkeligt op på væggen, og ikke mindst udenfor.

Hvis du oplevet dit barn eller et, du kender, opfører sig anderledes i december – du ved, er mere uroligt eller har svært ved at falde i søvn. Og måske kommer du til at skælde barnet mere ud, end du plejer, fordi det ikke helt forstår, hvad du mener, og derfor gør noget andet. Så kommer her nogle ganske simple tips.

① Prøv at tænke igennem, hvordan det at fejre december foregår hjemme ved dig.

② Er der noget, du kan ændre, så det bliver nemmere at være barn i dit hjem?

③ Julemanden kommer ikke nødvendigvis ned igennem skorstenen, når vi sover.

④ Find alternativer til, hvordan du kan gøre december hyggelig, selvom børnene reagerer kraftigere, end de plejer (f.eks. dårlig nattesøvn, mere urolig, skrigeture m.m.).

⑤ Faste sengetider, også selvom det er jul.

Rigtig god december og jul til dig og din familie, når du kommer dertil.

Mvh

Helle Basballe

Baby og børnebehandler hos Ro & Velvære