Det er alle andres skyld

Det er alle andres skyld!

Hos Ro & Velvære hjælper vi både store og små med hver deres udfordringer i hverdagen. Lige for tiden møder jeg mange klienter med stress, der fortæller, hvad det er, alle andre gør forkert. Det handler ofte om, hvad dagpleje, børnehave, skolen eller familien gør forkert, når det er børnene, det drejer sig om.

Hvis det er de voksne, er det ofte deres arbejde, der er problemet. F.eks. talte jeg med en kvinde, der var sygemeldt på grund af stress forleden. Hun fortalte, hun var startet op på deltid igen efter en lang sygemelding, og hendes kollegaer så skævt til hende. De mente, hun sagtens kunne arbejde flere timer, og at hun bare skulle tage sig sammen.

Det gik denne kvinde meget på, for hun følte, at hun gjorde alt det, hun kunne, men alligevel følte hun ikke, hun gjorde det godt nok. Hun forsøgte at forklare kollegaerne, hvordan hun havde det, men der var ikke rigtig nogen, der lyttede.

Jeg spurgte lidt ind til, hvad hun selv havde gjort for at vende kollegaernes syn på hende. Hun fortalte, hun ikke kunne gøre mere. Det var ligesom om, de altid ville kigge skævt til hende, og hun havde jo prøvet at snakke med en af dem om, hvordan hun havde det.

Det arbejde, denne kvinde havde, var et meget stressende arbejde, og hendes kollegaer var ligeså fyldt op, som hun selv, inden hun blev sygemeldt. Det, der så skete, da hun blev sygemeldt, var, at de måtte løbe stærkere, og derfor blev endnu mere stressede. Derfor havde de heller ikke det store overskud til at tage sig af hende, da hun startede op igen. De havde hverken tid eller overskud til at tage de hensyn til hende, som var forblevet usagte. For der var ikke lavet nogle ordentlige aftaler omkring, hvordan hun skulle starte op igen. Derfor regnede kollegerne med, at hun selvfølgelig gjorde hendes arbejde, som hun plejede, inden hun blev sygemeldt.

Jeg talte med kvinden om det at være i offerrollen. Hun sad fast i offerrollen, hvor hun sad fast i den indstilling, at det var alle kollegaernes skyld, at hun havde det så dårligt. Hun blev voldsomt provokeret af det, jeg sagde, men efter lidt betænkningstid sagde hun, ”du har jo fuldstændig ret, det er jo ikke dem, der skal forandre sig, det er jo mig, der skal tage ansvar for mit eget liv”.

Så kiggede jeg på hende og sagde – ”det har du helt ret i. Du er kommet her i dag, for at få behandling mod din stress, og det hjælper jeg dig gerne med. MEN hvis du ikke gør noget selv ved de ting, der stresser dig, ja så bliver tingene ikke bedre.

Derfor er det bare SÅ vigtigt, at du kigger indad, når du mærker, der er noget galt. Hvad kan du selv gøre? ”

Vi har rigtig mange klienter, der ringer og siger ”hjælp mig” – og det gør vi gerne hos Ro & Velvære, men hvis du skal have den fulde effekt af behandlingen og mærke den store forandring, skal du være klar til at arbejde med dig selv.

Hvis du ikke er klar til det, er der kun tale om symptombehandling. Det behandler dine symptomer her og nu, men hvad så når du er færdig med at få behandlinger hos os? Så sker der ofte det, at klienterne falder tilbage i gamle handlemønstre, og får smerter, stress og uro igen.

Derfor – det er ikke alle andres skyld, at du har det, som du har det.

Hvis du ønsker at få det bedre – det kan både være i forhold til dine børn eller dig selv, så start med at fokusér på, hvad du kan gøre anderledes.

Forandringen starter hos dig.

Mvh

Helle Basballe
Ro & Velvære

P.S. Læs også min blog “Nu stopper det!”, der handler om, hvordan jeg lyttede til min datter, så hun gik fra at have det ganske forfærdeligt til at blive den glade pige igen.

Ja tak, den vil jeg gerne læse.